Информация за събитието

Старопланинското конче - хижа Бенковски, връх Вежен, връх Братаница.

На 22 и 23 Септември започваме есенно с един вълшебен преход.

Здравейте, меченца!

Подготвили сме се за едно топло надявам се есенно изживяване, което ще ни изненада с доста зашеметяващи панорами от Стара планина и България.

Нашата група ще посети емблемата на Тетевенския Балкан - хижа Бенковски и ще пояздим тамошното конче. Предстои да се любуваме на билото на Балкана. Затова запазете си датите 22.09 (Четвъртък) и 23.09 (Петък), и потегляме на пътешествие с нощувка в една прекрасна хижа.
ВАЖНО: Походът е БЕЗПЛАТЕН от към водач и ДОБРОВОЛЕН!
ДЕН: 22.09.2022 - четвъртък
ТРЪГВАНЕ: кой когато иска, но в 8 и 30 се чакаме в Рибарица на разклона за х. Вежен и х. Бенковски, тръгваме в 8 и 45 без да чакаме никой!
ВРЕМЕТО: МОЛИМ СЕ ЗА СЛЪНЦЕ, ПРОЯВАТА ЕДИНСТВЕНО ОТПАДА ПРИ ГРЪМОТЕВИЧНИ БУРИ и то до върха, а не до хижата.
Срещата на хората ще е в 8.30 в село Рибарица.
ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА:
Хижа Бенковски - Цените на нощувките са 20 лева. Имаме 30 места. Записването от сега.
Двудневен кръгов маршрут, който ще ни покаже Балкана в цялата му есенна красота! А черешката на тортата ще бъде панорамата от връх Вежен, която се шири във всички посоки. Ще тръгнем от север, от курорта Рибарица, през обагрените букови гори към уютната хижа Бенковски. На втория ден ще се качим до главното Старопланинско било и продължим през връх Братаница, Старопланинското конче към връх Вежен, откъдето ще се спуснем отново към Рибарица.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПЛАНИНСКА ЗАСТРАХОВКА !
Капаро 20 лева, което е и цената за нощувката, от хижата изискват да бъде преведена цялата сума.
Безплатна водаческа услуга.
Транспорт с автомобили - тип споделено пътуване.
Който желае може да направи и дарение за клуба ни, пишете там за повече информация на лично.
ДЕН ПЪРВИ:
Началото на прехода е в Рибарица. Ще стигнем до х. Бенковски, разположена на 1540 метра надморска височина през букова гора и поляни за около 4 часа и +900/-100 м. денивелация.
Следобедна разходка (по желание) до връх Ушите, за да изпратим залеза – 1:30 часа допълнителен преход. Нощувка в х. Бенковски.
ДЕН ВТОРИ:
•Изкачване до главното Старопланинско било, откъдето ще продължим към връх Вежен (2198 м.), през връх Братаница и Старопланинскотоконче. Слизане към хижа Вежен и от там към началната точка. Изморени – със сигурност – но и заредени със страхотна енергия от това приключение!
Общо преход за деня: 7:30-8 часа, +700/-1550 м.
• Отпътуване по родните земи.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО: Планинска застраховка, ХУБАВИ ОБУВКИ. Трасето е със средна трудност. Групата се движи умерено и с ДОСТАТЪЧНО почивки, но в никакъв случай не се влачим. Водача се движи най - отпред, няма никой пред него! Своеволия да се ходи където си искаш по време на прехода са забранени. Който не иска да се води с групата да не се записва.
30 места в хижата, може да ги увеличим при висок интерес!!!

ЕКИПИРОВКА:

Планински туристически обувки, удобна и подходяща за прехода раница. ГОРЕЩО ПРЕПОРЪЧВАМЕ: планински леки панталони за поход или за по зиморничевите термобельо или клин. ЩЕКИ!!! Има стръмен участък на слизане. Препоръчителни са! Дъждобран, чехли, термобельо, панталон, пухенка/полар, мембрана/яке, шапка/бъф, шапка за слънце, дъждобран. Желателно - мазила за слънце и очила, щеки. Никакви маратонки с тясна основа. Храна хубаво да си носим ядки, сандвич и шоколад за прехода, но бира и друга храна ще има в хижата!

 

ЦЕНА:

При нас воденето на походите е винаги 100% БЕЗПЛАТНО. Единствено се заплаща нощувката в хижата.

ЗАПИСВАНЕ ПОД ПОСТА С КОМЕНТАРИ! Одобрените за събитието ще бъдат вкарани в чат група, където ще уточним нещата по прехода. - https://www.facebook.com/events/1474316849660646
с УВАЖЕНИЕ,
Желязко Великов - организатор
Телефон: 0883386023

Кратка информация

  • Трудност Средна
  • Продължителност - 2 дни
  • Участници 30
  • Възраст
ЗАПИШЕТЕ СЕ

Други събития

Скалската Екопътека – Откриването

Старопланинското конче

Гърция